Fotograaf Bert Janssen observeert mensen en stenen in nieuw stukje Maastricht

Door Sjak Planthof

Maastrichtenaar Bert Janssen legt voor projectbureau A2 Maastricht de nieuwe woonomgeving rond de Groene Loper op beeld vast. „Je ziet mensen met boodschappen van Wittevrouwenveld naar Wyckerpoort fietsen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

„Het bijzondere aan de Groene Loper vind ik dat er huizen verrijzen, terwijl wegen, stoepen en lantaarnpalen er al volledig zijn. Je ziet mensen wandelen of joggen over inmiddels gebaande paden, terwijl op de achtergrond volop gebouwd wordt. Heel apart. Normaal gezien komt eerst nieuwbouw, en dan de rest.”
Aan het woord is fotograaf Bert Janssen. Hij documenteert sinds 2019 met foto’s de nieuwbouwfase in het gebied dat tot eind 2016 de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort scheidde, voor projectbureau A2 Maastricht. „Ze vroegen me: Bert, vertel jouw verhaal met beeld. Dat is de kern.”
Tot eind dit jaar zal Janssen slenteren, stilstaan en om zich heen kijken in dit nieuwe stukje Maastricht, met de camera in de hand. „De mensen, hun interactie, de lichtval. Ze zijn onontbeerlijk voor mijn werk. Ondanks dat ik een vrije opdracht heb, ontkom ik niet aan pure bouwfoto’s, voor het archief.”

Boodschappen
Wat hem opvalt is het stadse karakter dat het gebied, dat lang gespleten werd door auto’s, nu al uitstraalt. „Je ziet mensen met boodschappen van de supermarkt in Wittevrouwenveld naar hun huis in Wyckerpoort fietsen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De Groene Loper gaat de hoek om, de wijken in.” Er ontstaat volgens de fotograaf een mediterrane boulevard met dwarsverbindingen. „Zie het kleurgebruik en de architectuur. Gerenoveerde flats en gevarieerde nieuwbouw. Heel levendig. Die sfeer poog ik vast te leggen.”

‘Gouden Loper’
Als Janssen met zijn camera op pad is hoort hij geluiden uit de buurt. „Sommigen klagen over onbetaalbare woningen. Die spreken van de ‘Gouden Loper’.” Zijn mening? „Het is nu veel stiller. De kwaliteit van leven is voor omliggende wijken enorm gestegen. Ik hoor veel positieve geluiden.” Hij spreekt nieuwe bewoners, Maastrichtenaren, Zuid-Limburgers, ex-pats. “Ze zijn heel tevreden. Sommigen moet je bijna vertellen: hier ligt een tunnel onder.”

Kathedraal
De freelance fotograaf documenteerde tussen 2011 en 2016 voor dezelfde opdrachtgever de bouw van de A2 tunnel. „Ik woonde toen nog om de hoek. Helm op, veiligheidsschoenen en hesje aan, en op pad.” De ‘stempels’, de grote stalen buizen tussen de damwanden van de tunnel in aanbouw, blijven hem bij. „Dat was enorm als je beneden in die bak stond. Alsof je je in een kathedraal bevond.”

Zijn opdracht stopt eind dit jaar, ondanks dat de nieuwbouw tot 2026 doorgaat. „De Groene Loper is een tussenfase, alles blijft veranderen. Altijd.”


Back to Top